torsdag 10 april 2014

I vårt HDK-fönster

Eva Fluur Jonson

Ända sedan jag var liten har jag arbetat med trä. Det har alltid funnits trä och redskap i närheten. Tidigt märkte jag att skulpturalt vad sättet jag ville arbeta på och den vägen gick det sedan. Först bild och form på Lunnevad folkhögskola, sedan keramisk formgivning på Capellagården och från kandidat i keramikkonst till master på HDK. Jag arbetar främst med keramiska material och trä. Men även textil och metall finns ibland med i min verksamhet.
När jag nu skulle ställa ut här på Sintra funderade jag mycket på vad jag skulle visa för objekt. Det landade till slut på mina träskulpturer, mina smycken. Det är första gången de visas på en utställning.
Mitt träarbete kretsar kring vad jag ser för material runt omkring mig. De flesta träbitarna som jag har abetat med kommer från mina föräldrars trädgård i Sörmland. Men även andra ställen, fler och fler har börjat ge mig trä från egna trädgårdar. Jag försöker hitta en form som passar just den träbiten som jag ska arbeta med för tillfället. Flera av smyckena innehåller också stenar som jag har hittat i naturen, som är fina precis som de är. Andra smycken innehåller ädelstenar som är köpta. Oavsett vilket så är varje smycket noga skulpterat för hand till en form som ska passa just den träbiten. Jag tycker det är fint att arbeta med helt naturliga matrial, att jag kan forma det så som jag vill ha det och blir det inte bra kan det återgå till naturen.


www.evamfj.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar